Friday, August 19, 2011

Travelog Umrah: Mengubah Sempadan Iman... Bahagian 1

Assalamualaikum wbt...


Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar! Firman Allah swt:
 وَأَتِمُّوا الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلَّهِ
"Dan sempurnakanlah ibadat Haji dan Umrah kerana Allah" (Al-Baqarah 2:196)

Alhamdulillah, sesungguhnya diri ini, yg sgt lemah disisi Rabbnya, merafakkan setinggi kesyukuran kpd Allah swt, msh diberikan nikmat Islam dan Iman, disamping msh memberikan peluang bernfs di ats muka bumi ciptaanNya ini dan msh mampun utk mencoretkan sesuatu d laman blog ini. mudah2an, ianya diberkati oleh Allah swt.

Alhamdulillah, telah pun selamat tiba smula di tanah air pd tanggal 10 ogos yg lalu. terima ksh kpd shbt2 yg bertanya kan khbr, melalui sms, call mahupun fb. syukur, anda smua msh igt pd saya. haha (ayt bajet mcm org femes je). ish3

insya Allah, entri2 pd kali ni, akn menceritakan pengalaman manis, menjadi tetamu Allah dan Rasulullah saw, dalam bln yg sgt mulia ini, iaitu d bulan ramadhan. tiada lafaz yg mampun terungkap, apabila diperkenankan oleh Allah, untuk menjd tetamuNya pd bulan yg mulia ini. alhamdulillah, sgala ursn dipermudahkan olehNya, setlh beberapa kali hajat ini ditangguhkan dek kerana beberapa mslh teknikal, termsklah berkaitan dgn cuti sem. bnr lah kata2, kalau kita bersungguh-sungguh nak menjd tetamuNya, percayalah, bagaimanapun kesulitannya, insya Allah, jika sdh rzki, psti tercapai jua hasrat itu.

dgn persediaan yg x smp sebulan, masya Allah, Allah mmg btl2 membantu. saya akui, mmg agk tergesa2, smp kan ursn membuat pasport pun saya terpksa bt d t'ganu shja, memandangkan masa yg sgt singkat, kemudian mengikuti kursus intensif (x de lah mcm kursus haji), akhirnya smp juga ke tanah suci.  insya Allah, entri kali ini saya akn menceritakan sekitar pengalaman berada di Pakistan dan hari pertama di Madinah. 


ni visa saye. hehe. dah x valid lg skrg. yg blur2 tu, saya edit sbb personel ye

agensi yg akn membawa kami seramai 24 org ahli jemaah ini, ialah punsu travel & tours, salah satu agensi swasta di t.intan. 

bas yg dinaiki drpd teluk intan tiba d pelepasan antarabngsa KLIA tpt jam 3.00 pm. tiba di sana, kami mendpt tahu penerbangan telah dilewatkan ke pukul 7.00 pm. huhu. menunggu lah mcm pelarian d klia tu. manakan tidak. org dah lah terlalu ramai, kerusi plak x de. ish3. duk lah ikut suka. tp apa yg best nye, disbbkan penerbangan dah dilewatkan, jd pihak klia perlu menyediakan mkn tgh hari utk kami. jeng3, dpt kupon lunch di McD. Haha. rezeki jgn dilepaskan. dah lama x mkn McD, ni siap dpt mkn free plak tu. pilih je nak mkn apa. haha. selesai mkn, kami mula msk ke balai menunggu, memandangkan proses di dalam blai menunggu akn mengambil sdkt masa. selesai pengesahan pasport dan scan bag, kami menaiki aerotrain, yg akn membawa kami ke terminal penerbangan. jauhnya dlm 4 minit perjalanan je dgn menaiki aerotrain tu. smp di sana, menunggu lg, dgn penuh kesyahduan, bila lah pengumuman akn dibuat. kami akan menaiki penerbangan yg akan dikendalikan oleh Pakistan International Airlines (PIA), dari KL ke Lahore, Pkstn





inilah kpl trbg nye... hehe
menjdi lumrah, menjd tetamu Allah ini, pelbgai ujian Allah akn berikan utk menguji kesbrn dan keimanan kita. oleh itu, nsht saya, klu kita ingin menjd tetamu Allah, persiapkan lah diri kita dgn kesbrn yg sgt tinggi spya kita x hilang kewarasan iman dlm bertindak. sewaktu nak menaiki kpl trbg ni, haha, inilah ujian kesbrn pertama. masa tu dah nak naik bas yg akn membawa kami ke kpl trbg tersbt. tiba2, smua penumpang kpl tersbt diarahkan msk kembali, kerana tnds kpl tersbt sdg berada dlm mslh dan ianya sdg dibaiki. x tau mengambil msa berapa lama katanya. huhu. tunggu lah lg. apa yg best, sementara nak menunggu tu, wktu mgrb dah msk, jd semua bersmbhyg terlbh dahulu. n, kami smua bersmbhyg diats lantai airport tu. masya Allah, Allah shjalah yg tau btapa sjuknya lantai tu. smp hmpr nak kejang  saya menahan kesejukannya. alhamdulillah, selesai solat, pihak airport memberi tahu bhwa kerja pembaikan tlh pun slsai dan kpl trbg tlh bersedia utk berlps (boarding). apa lg, cpt2 lah kejar bas kan. haha. terigt zaman berebut bas d u dlu. 

kemudian, naiklah kami. mslh timbul lg. tp yg bestnye, rs nak terglk bila mengimbau kembali kejadian ni. kedudukan seat dlm kpl trbg, x diarrange mengikut suami isteri, menyebabkan ada suami isteri yg ddk berjauhan. apa lg, x puas hati lah mereka kan. haha. sbnrnya, byk agensi umrah yg pergi bersama2 dgn kami tu. haha. mcm market dlm kpl trbg tu. dah psn. naik, ddk dlu, jgn kesah lg psl ssnn. bila dah trbg, bru lah g negotiate utk tkr tmpt. tp, org m'sia ni kan dgil. haha. nak juga tkr tmpt. yg saya kesian , pramugara/i2 tu lah. mereka ni, org2 pkstn, mana lah mrka ni fhm n berckp bahasa melayu. haha. bila pak cik tu ckp, "saya nak duduk dgn isteri saya", pramugara/i tu pun png kpala, sbb dia x phm. last2, dia akn jwb "i don't what are u talking about". haha. skrg dah pak cik tu plak x phm. mmg lucu. sbb tu lah jd  mcm market dlm kpl trbg tu. fenin pramugari n pramugara PIA ni nak urskan tmpt ddk utk org m'sia ni, sbb slh satu mslhnya berkaitan dgn bhsa. smp dkt 1/2 hour x settle lg psl tmpt ddk, menyebabkan kpl trbg x blh nak trbg lg. ish3. saya tgk org2 pkstn relaks je. x bsg2 pun. lastnye mereka pun png tgk gelagat org m'sia ni. nsht saya, jgn lah bt begini ye. bertng. igt janji Allah "Kalau kamu mempermudahkan ursn org lain, Allah akn mempermdhkan ursn kamu." Insya Allah, Allah akn bntu kita. ykn lah bnd tu. smp kpl trbg tu nak depart, saya tgk pramugara n pramugari ni smua dah pnt n berpeluh. haha. kesian mereka...

ok. penerbangan dari KL ke Lahore mengambil masa slama 5 jam 20 mnit. kami berlps drpd KLIA tpt jam 2032 wktu m'sia. di dalam kapal terbang, kami dijamukan dgn mknn. haha. 2 kali plak tu. masya Allah, mmg kenyang, smp pnuh prt ni, lbh drpd yg spttnya. sory ye. no pic sbb henset dah khbsn bat sblm naik plane. ok. disbbkan bhsa Urdu adlh bhsa rsmi d pkstn, maka pramugara/i PIA ni hanya tau berbhsa Urdu dan Inggeris shja. jd saya menggunakan kesempatan ini utk berbahsa Urdu apabila ingin berckp dgn mereka. Alhamdulillah, x sia2 saya mempelajari bahasa Urdu tu, n dpt saya praktikkannya pd masa itu. cma, saya lbh memahami apa yg diperkatakan, tetapi saye msh kurg faqeh dlm percakapan, krana saya pun cuma bljr ats dsr suka2 je. kpd rkn saya, acap, haha, tq ats ujian kefahaman utk saya pd ari itu. ianya dah menjd berguna. back to story, oleh itu, disebabkan saya dah menggunakan bahasa urdu skali n kebetulan muka ni mmg ada mcm muka org pkstn (ye ke?), haha, makan mereka pun menggunakan bahasa urdu apabila berckp dgn saya. best rsnye. sbb Allah izinkan utk bljr. x rugi sbnrnya. satu prkara yg ingin saya puji ttg pramugari2 PIA. W'pun mereka ni agk ksr, tp saya ska dgn cara pemakaian mrka yg sgt sopan. pakaian mereka adlh baju salwar kameez (sejns bju punjabi, yg dipakai oleh kaum wanita, biasanya di pkstn). baju tu skrg2nya, x de lah terbelah sana-sini n x lah ketat, mcm baju pramugari2 MAS. inilah realiti yg perlu diterima. dan mereka x de pun memakai mekap2 yg tbl ataupun minyak wangi. sggh bgs skali, jika hndk dibandingkan dgn m'sia. rs malu plak. n sblm kpl trbg berlps, doa naik kenderaan akn dibaca, yg saya rs x prnh berlaku spnjg saya menaiki kpl trbg d m'sia. setiap pengumuman pula, termsk pengumuman keselamatan, akn didahului dgn lfz assalamualaikum. bgs sggh bdya mereka. terserlah identiti republik islam mereka d persada antarabangsa. m'sia, ntahlah?

alhamdulillah, kami slmt tiba di Allama Iqbal International Airport, Lahore, Pakistan, tpt jam 2253, wktu pakistan (0153 wktu m'sia). airport pun dah sunyi masa tu. x de org dah pun. trn d landsn, kami dismbt oleh bas yg akn membwa kami ke terminal (walaupun rsnye dlm 15 langkah je terminal tu). cuacanye ok, tp sgt pns. tiada lgsg angin yg bertiup, n bahang kepnsn sgt terasa. masya Allah, berpeluh-peluh saya. selesai ursn pasport, kami menaiki teksi yg tlh disediakan oleh phk airport utk membawa kami ke hotel yg juga tlh disediakan oleh pihak airport. knpa ye? sbb lahore ini hanya lah stesen transit kami shja, sblm bertolak ke jeddah esk. jd pihak penerbgn perlu menyediakan smua kemdhn utk para penumpang yg akn transit. 
gmbr ni sbnrnye saya ambil pd keesokan harinye, sblm kami berlps ke jeddah, tp ltk je lah, utk tnjk pd anda smua...
ok, ini crta d pkstn. saya nshtkan, klu nak ke pkstn, pstikan anda blh sekurg-kurgnya memahami bahasa urdu, krana kebanyakkan rkyt pkstn x tau berbhasa inggeris. dan anda kena igt, mereka ini ada tabiat kuat menipu. jd sentiasa berhati-hati dlm berursn dgn mrka. saya x menasihatkan kaum wanita utk pergi ke pkstn tanpa ditemani muhrim lelaki, kerana mmg agk skr mempercayai mereka. ini pengalaman saya. org yg blh berbahasa urdu, mereka anggap itu saudara mereka lah. itu saya puji ttg mrka. itu pun, still blh kna tipu lg. nsht saya, berhati-hati dan disini, kesbrn anda akn agk teruji, rsnye antara medan terbk utk meltih kesbrn sblm anda ke tnh suci. haha. tp jgn smp suuzon yg melampau pd mrka plak. x baik...

kami bergrk ke hotel pd jam 0030 wktu pkstn (0330 wktu m'sia) dan tiba sejam kemudian. empress hotel nama diberi. not bad lah bg saya hotel nya. 4 bntg. tp jgnlah expected 4 bintg nye mcm d m'sia. bg saya syukur lah. yg pntg ada kemudahan asas, then that's ok. 



satu prkara mnrk yg saya realise ialah pd hari tersbt jumlah jam pd hari saya bkn lg 24 jam, tp sblknya sdh menjd 27 jam, sbb wktu d pkstn lwt 3 jam drpd wktu m'sia. ketika saya tiba d pkstn td, hari nye msh hari rabu, sdgkan jika saya berada d m'sia, ianya sdh pun ari khms. subhanallah, hbtnye Allah. suka saya apabila bermain dgn masa ini. mlm tu. saya hnya tido shja, sbb sdh terlalu pnt. huhu


Sedikit fakta mengenai Lahore
*Lahore merupakan bndaraya utama ketiga di dalam Pakistan slps Islamabad (ibu negara) n Karachi (bndaraya pelabuhan).
*Merupakan kwsn yg terltk bersempadan dgn India. oleh kerana Pkstn n India slalu berprg, terutama dlm isu Kashmir, Lahore menjd tmpt Pkstn utk melancar serangan kpd India.
*Disebelah india, negeri yg menjd sempadan ialah Punjab. Oleh itu, Lahore mempunyai penduduk punjabi n bahasa urdu yg digunakan di sini ialah bahasa Urdu Punjabi. 
*wktu d pkstn adlh lewat 3 jam drpd wktu d m'sia.






keesokan harinya, seusai bersrpn, kami bersiap-siap utk meronda di sekitar lahore. al maklumlah, bkn sng nak smp cni, jd meronda lah. tgk negara org, apatah lg, Islam menggalakkan kita merantau d negara org, utk mengambil pengajaran. dgn bantuan pihak hotel utk menyediakan kenderaan (kami byr sewa) kami meronda d lahore. tmpt pertama yg kami lawati ialah Kota Lahore (Lahore Fort) yg terltk dlm bndr Lahore. 


Lahore Fort tlh dibina oleh Empayar Islam Mughal. seni binanye, iaitu seni bina mughal amat indah n hbt, yg mana, saya berasa amat bangga melihat seni bina Islam yg sgt hbt ni. di dalam kota ini, terdptnye istana, sekolah, msjd, bndr n kubu pertahanan. jom kita tgk apa antara bnd yg ada d dlm kota ni...
org tu cma hiasan je ye. huhu
 ni kotanye dri luar ye

 msk2 je, anda akn nmpk suasana yg sgt indah n tng ni. ok, yg putih tu ialah balai mengadap, tmpt utk mengadap sultan2 mughal dahulu

 ni pintu msk ke bhgian kubu n bndr dlm kota lahore ni. tp, kami x msk sbb kna byr. dlm ni skrg lbh kurang mcm muzium lah

 yg biru tu adlh tmpt mandian awam, mcm swimming pool lah, terletak dpn balai mengadap

 bgnn ni pun di dalam kota tu jga, bkn penjara, tp adalh tmpt tinggal utk ilmuan2 islam n alim ulama. mmg zuhud tmpt ni.

 inilah dia kubur Allama Iqbal (nama airport td tu). ok, Allama Iqbal ni sbnrnya adlh seorg penyajak Islam yg sgt masyhur d Lahore ni n tlh byk berbakti kpd empayar Islam Mughal d Lahore. Oleh itu, kubur jasad beliau telah disemadikan di sebuah bangunan khas d dlm kota ini. Al-Fatihah...

 ni adalah pintu grbg menuju ke masjid sultan Ali Basya yg terltk d dlm kota ini. utk pengetahuan ada, di setiap ukiran bunga yg terdpt d pintu gerbg ini, ada pelbagai batu permata asli yg blh didapati spt zamrud, nilam, delima, etc. subhanallah, saya sungguh kagum melihat seni bina spt ini yg dibina pd zmn itu...

 ini lah dia msjd badshahi. dataran ini juga termsk dlm kwsn msjd. klu ikutkan, bgnn tu kcl je sbnrnya. jd makmum yg lain kna lah smbhyg d dtrn ni

 ni zoom skit msjd tu. cntk kan? kubah nye spt taj mahal.

 ni lah kwsn dlm msjd. utk pengetahuan, msjd tu hanyalah sebesar ni shja, cma ia agk pnjg

inilah tulisan urdu. mcm jawi je kan. yup, hmpr sama, tp teknik penulisan nye lain. try lah bca. tp kna tau lah perkataan2 urdu. huhu

ada beberapa perkara menarik yg ingin saya kongsi ttg msjd ni sbnrnya. msjd ini sbnrnya adlh msjd ke 5 terbsr di dunia n tlh dibina pd thn 1671. msjd ini lgsg x dilengkapi dgn sistem pembesar suara. knpa? maha suci Allah, yg menjdi kan seni bina msjd ini sgt hbt. apabila imam membaca d mihrabnye, suara imam tersbt akn ter'echo' sehinggakan ianya blh di dgr di slrh kwsn msjd. bkn shja d mihrab, bahkan di mana2 kwsn dlm msjd ini mempunyai keistimewaan itu. dinding2 yg terdpt d msjd ini mmg dibina dgn bahan yg mampu utk meng'echo' kan suara. saya ada membuat eksperiman. haha. mmg btl. walaupun ada berckp sesuatu dgn suara yg sgt perlhn, tp ianya dpt didgr dgn jls d seluruh dlm msjd. saya sggh kagum dgn kehebatan pemikiran pembinanya dan binaan msjd ini. tetapi, saya lbh merasakan kagum dan hbtnye Allah, yg tlh memberikan ilham ini kpd pembinanya. subhanallah... ok. d msjd ini juga, terdpt satu galeri, iaitu d pintu grbg td, yg mempamerkan koleksi Al-Quran dan lbh menabjubkan, koleksi peribadi Rasulullah saw spt, serban baginda, rambut baginda (diawetkan), tapak kaki Rasulullah, pedang, tongkat, selimut, selipar dan bermcm2 lg, yg membuatkan kerinduan saya untuk bertemu dgn insan bernama Muhammad saw smkn membuak-buak. turut dipamerkan, ialah beberapa koleksi saidina Ali n Saidatina Fatimah. sesungguhnya, keberadaan saya d kota Lahore ini, x membuatkan saya rugi, bahkan rs keagungan saya terhadap Allah smkn bertmbh, dan betapa saya bangga dgn khbtn Islam d zaman dahulu... 

pulang drpd Lahore Fort, kami di bawa membeli-belah di sebuah pst membeli-belah terbsr di Lahore. sbnrnya, bila saya tgk lmbgnye, sbnrnya ni adlh psraya carrefour d m'sia, tp namanya dah jd lain bila d pkstn ni. huhu. di sini, saya hanya membeli mknn tradisional pkstn yg menjd fevret saya, iaitu 'kheer'. apa bnd tu? ok. kheer sbnrnya adalh sejenis bubur, yg mana ianya dimask dgn menggunakn beras, susu n gula, n biasanye akn ditabur dgn sedikit badam. rsnye mmg sdp n agk manis, oleh itu sape2 yg alergic pd susu n kemanisan, saya nshtkan jgn mkn.
inilah dia rupa kheer. Gambar Hiasan

setelah penat, kami smua pun plg smula ke hotel. ok ada perkara yg saya blm kongsi dgn anda lg ttg kehidupan d Lahore ni. jln raya di sini x dilengkapi dgn lampu isyarat spnhnya. oleh itu, kebiasaannya, mereka akn membunyikan hon shja apabila hendak msk ke sesuatu simpang. masya Allah, sbnrnya, bndaraya Lahore ni mmg amt bsng dgn bunyi hon je, smp rsnye klu d m'sia, ada je yg dah kna pkl atau saman. haha. motor plak, apa yg saye prsn, mrka di sini menggunakan satu jns motor shja, iaitu jenis yamaha, yg model nye adalah sma blaka. jrg sgt saye tgk ada yg memakai jenis yg lain. kereta2 lembu n keldai bergrk d ats jln raya mcm besa je. huhu. functionnye, adalah utk mengangkut brg2. n satu bnd yg sgt best. cara mereka membawa kereta. haha. sgt cekap n dahsyat, smp saya rs org yg ada skt jntg mgkn blh mendpt attack. haha. bygkan, mereka blh mencelah, keluar sesuka hati n adakalanya, jrk kenderaan mrka dgn kenderaan sblh mrka cma 1cm je. tp apa yg mnrknye, lgsg x de insiden kemalangan atau tergesel yg berlaku. masya Allah, cekap nye mereka ni. huhu. sekatan jln raya mmg byk, terutama tentera yg byk berada d ats jln. n, org2 d sini, spt x de pe mslh pun utk membawa senapang g ke mana2. mrka mmg bebas utk membawa senjata api. ush. menakutkan. sykr, m'sia x sebegini. ini lah seronoknye g travel sbgini, kita blh membandingkan keadaan kita n keadaan org lain, then kita psti akan bersykr.

ok. tiba di hotel, kami dihidangkan dgn mkn tgh hari yg sgt istimewa. nasi briyani basmathi n kari ayam. subhanallah, mmg sdp. smp bertmbh2. then, kami check-out drpd hotel jam 1600 wktu pkstn (1300 wktu m'sia) n tiba d Allama Iqbal International Airport, Lahore  jam 1700 wktu pkstn. sbnrnye, flight kami adlh pd jam 2130, tp nak bt mcm mna kan, dah hotel srh kluar. jd menyemak lah kami d airport tu, smntara nak menunggu flight. k. jom tgk gmbr...

 ni adlh msjd airport. cntk kan? pd wktu mlm, ia adlh lbh cntk dgn pencahayaan yg sgt indah

 ini lah allama iqbal international

 balai menunggu...

 dlm airport...





ok. tu lah penerbangan kami, PK 759 PIA Lahore to JEDDAH

 tu pla ialah kpl trbg yg akn membawa kami

sama gak. cma ni bkn digital. huhu


 ni adlh kad yg wjb diisi oleh semua jemaah umrah, utk memudahkan  kerajaan Arab Saudi memantau pergerakan keluar masuk org d Arb Saudi

 my ticket n passport

tiket kpl trbg...

ok. apa yg bestnye d airport lahore ni? brg kulit. brgn kulit berjenama di sini adlh sgt murah, smp anda mgkn kna pk 2x bla bt kptsn utk x beli. jaket, beg, wallet, beg tgn, tali pinggang n smua brg kulit, dijual dgn harga yg murah. tp mlgnye, saya x tau nak bli apa. jd, saya x membeli apa2 pun. huhu...

menjelang mlm, suasana di balai menunggu, yg pd asalnya tng, mula menjd riuh. rpanye, sgt ramai wrga pkstn yg akn berangkat utk menunaikan umrah, yg akn menaiki penerbangan bersama kami. siap dgn pakaian ihram. mmg ramai. dri sekecil umur 2 thn, smp lah yg tua berumur hmpr 80 thn saya kire. mmg mrka sgt bersmgt. apatah lg, jrk drpd pktn ke arab saudi juga tidak terlalu jauh, menyebabkan mereka sgt mdh utk ke sana. kami, jemaah m'sia, x berpakaian ihram lg, memandangkan kami smua akn pergi ke Madinah terlbh dhulu.

ok. spt smlm, mslh yg sama timbul ari ni. mslh tmpt ddk. hari ni psti nye lbh trk, sbb hari ni kpl trbg adlh kpl bersaiz bsr, lbh bsr berbanding smllm. maka pening lah kpala pramugara/i2 tu. haha, kesian mereka. kpl trbg tu akhirnya berlps drpd Lahore, Pakistan tpt jam 2230 wktu pkstn menuju ke Jeddah, yg mana penerbangan akn mengambil masa 3 jam 30 minit (menurut jangkaan). dlm kpl trbg, saya lbh byk tido, memandangkan sdh amat lth. saya cma sdr, ketika wktu mkn, n ketika juruterbang membuat pengumuman bahawa kpl trbg akn melepasi Qarnu Munazil, iaitu salah satu miqat. juruterbang2 utk smua penerbgn, termsk m'sia, yg membawa jemaah haji atau umrah, diwajibkan membuat pengumuman apabila mereka menghampiri Qarnu Munazil, bgi memboleh jemaah yg akn bertolak trs ke Mekah drpd Jeddah nnt, utk berniat ihram, n membolehkan mereka msk ke Mekah. Qarnu Munazil adlh miqat yg biasanye akn digunakan oleh jemaah d dlm kpl trbg, namun, ianya bukan lah satu2nye miqat yg ada. saya akn menceritakan ttg beberapa lg miqat dlm bhgian yg seterusnye.

di dalam kpl trbg, tekak saya sdh mula berasa kurg selesa, menandakan bhwa saya akn sakit tkk, batuk selsema n akn berakhir dgn demam. Allahurabbi, ujian bermula bt saya, seawl perjlnn menuju ke Tanah Suci. Tp, saya bersykr, psti ada hkmh d seblkye. alhamdulillah, kami mendarat di Terminal Haji, King Abdul Aziz International Airport, Jeddah tpt jam 0053 wktu Arab Saudi (0553 wktu m'sia) pd hari jumaat, 29 julai 2011. King Abdul Aziz International Airport adlh antara airport yg terbsr d dunia. mempunyai 2 terminal, iaitu terminal antarabangsa bg penerbangan biasa, n terminal haji bagi jemaah haji n umrah, sbg slh satu lgkh utk mengurangkan kesesakan sewktu msm haji. ni lah sdkt suasana d terminal haji. maaf x byk gmbr. mengantuk...










masya Allah, mmg ramai org yg dtg utk mengerjakan umrah. jd, mslh yg timbul ialah ketika ursn tuntutan bagasi. ssh nye lah nak cri beg sndiri, sbb dah terlalu byk beg yg ada d ctu. huhu. agk mengambil masa utk mencari. kami check-out drpd airport jam 0345 wktu arab saudi (0845 wktu m'sia) n kami bertolak ke madinah drpd jeddah dgn menaiki bas pd jam 0430 wktu arb saudi. sdkt fakta mengenai jeddah. mengapa ianya dinamakan jeddah? Jeddah bermksd nenek. ianya dinamakan sebegitu, sbgai mengingati bhawa di sinilah letaknya kubur nenek bg seluruh umat manusia, iaitu kubur Siti Hawa. sbb itu lah dinamakan Jeddah. Ok. perjalanan drpd jeddah ke madinah dijangka akn mengambil masa selama 6 jam dgn menggunakan lebuhraya. kami berhenti di 2 perhentian. satu utk menunaikan solat sbh, iaitu pd jam 0513 (arab saudi), n satu lg utk srpn. srpn pg tu adlh roti arab. haha. hari ni saya dpt mkn roti arab original punye. haha. mmg lembut. spnjg perjlnn, saya byk tido je memandangkan dah hmpr satu mlm x tido di sbbkan ursn d airport. n hari ini, jumlah jam saya adlh selama 26 jam. huhu. mmg lamanye nak hbs kan 2 hari ni. 

alhamdulillah, kami slmt tiba d Madinah al-Munawwarah tpt jam 0930 (as). doa dibaca, sbgai adab menghormati memasuki Tanah Haram Madinah ini. subhanallah, Madinah smmgnye cntk, n bandaraya nye adlh sgt membangun, terssn rapi n bersih. debaran di hati ini smkn kencang. jarak utk bertemu dgn kekasih yg sgt dirindui selama ini smkn hmpr. Ya Allah, smmgnye, hati ini sgt tersnth, diizinkan olehNya utk menjejakkan kaki ke sini n menjd tetamu Rasulullah. mata tercari-cari, dimanakah Masjid Nabawi. Beberapa minit kemudian, menara2 msjd Nabawi mulai kelihatan n kami melalui perkuburan Baqi' (Jannatul Baqi'). Jam 1035 (as), kami check-in d hotel Riyadh Al-Muhajireen, yg terltk berhmprn dgn perkuburan Baqi' n seterusnya Masjid Nabawi. cuaca adlh sgt pns, kerana pd masa ini, arab saudi sdg mengalami musim panas. bahkan angin yg bertiup pun hanya membawa udara panas. mmg sgt trasa bahang kepanasannye. wktu zhr akn msk pd jam 1230, namun kena cpt, klu x mmg x kan dpt tmpt d dlm msjd. smntara itu, skt tkk n selsema sdh pun mula menziarahi saya. huhu. ujian...


inilah dia Riyadh al-Muhajireen Hotel. Hotel2 di Madinah ni sbnrnye agk mewah ye... 

msjd Nabawi, drpd tmpt tinggal kami...

jam 1200, saya n walid mula bergrk ke Masjid Nabawi, utk menunaikan solat jumaat. alhamdulillah, bersykr diberi kesempatan utk solat jumaat d msjd Nabawi. msk melalui pintu Raja Abdul Aziz (Baabul Maleek Abdul Aziz), masya Allah, ramainye dah org. ok. jgn lpa membwa sarung kasut apabila berada d tnh suci. jika d msjd Nabawi, anda perlu membawa kst anda bersama n letakkannye di rak kst yg plg dkt dgn anda, utk mengelakkanye drpd hilang. khutbah jumaat, semestinya lah dibaca dlm bhasa arab. haha. phm le skit, bhawa khutbah pd ari ni mengingatkan ttg persediaan utk menghadapi kedatangan Ramadhan yg akn tiba beberapa hari lg. antara yg best ttg msjd Nabawi ni adlh sbb ianye sejuk. msjd ini dilengkapi spnhnya dgn pendingin hawa, menyebabkan msjd ini sejuk n sbg satu usaha kerajaan arb saudi utk menyelesakan pengunjung msjd ini. selain itu, kerajaan Arab Saudi tlh membuat satu projek khas, iaitu mengepam air zam zam scara trs drpd Masjidil Haram ke Masjid Nabawi. oleh itu, pnddk Madinah n penunjung kota suci ini berpeluang utk minum air zam zam walaupun tidak ke mekah. tong2 minuman yg mengandungi air zam zam diletakkan d dlm msjd Nabawi, sbg satu projek kerajaan Arab Saudi membekalkan air zam zam kpd pengunjung masjid Nabawi. jd, klu anda berasa dahaga, cari je tong2 yg ada d selrh msjd ini utk minum. n apa yg menarik jga, air zam zam ini mempunyai 2 jns. sjk n x sjk. biasanya dlm satu deret tong2 air ni, akn ada satu tong yg dilabel 'not cold' yg bermakna air zam zam di dalam tong ini adlh x sjk. tong yg x dilabel pla, mengandungi air zam zam yg sjk, sesuai dgn keadaan pns di sana. huhu. 1st time minum air zam zam sjk. rs mcm air kosong je. 


sdkt fakta mengenai Masjid Nabawi
* Masjid ini merupakan masjid kedua terpntg slps masjidil Haram d Mekah. msjd ini adlh msjd kedua yg dibina oleh Rasulullah saw slps Masjid Quba.
*terltk di dlm kwsn Tanah Haram Madinah dan berhmpiran dgn Jannatul Baqi' dan hotel2.
*di dlmnye terdpt makam Rasulullah saw, saidina Abu Bakar n Saidina Umar, yg blh dilihat kwsnnye drpd luar melalui kubah berwarna hijau.
*msjd ini hanya dibuka drpd jam 0230 hingga 0000 (as). in between masa tu, slrh msjd tersbt adlh ditutup kpd org ramai, bagi membolehkan kerja2 pembersihan di dalm msjd dibuat.
*msjd ini mempunyai beberapa tmpt yg mustajab berdoa. antaranye ialah Raudhah n parkin ahli sufa. Nabi saw ada bersabda yg mafhumnya “DI ANTARA RUMAHKU DAN MIMBARKU ADA TAMAN RAUDHAH DAN TAMAN-TAMAN DARIPADA SYURGA.”
*disebalik keistimewaan raudhah, ada lg keistimewaan d dlmnye. ada beberapa tiang istimewa (tiang ustuwanah), yg mempunyai kisah2 yg tersendiri. ada 6 tiang kesemuanye, n kita digalakkan utk merebut peluang bersolat berhampiran tiang2 ni, agr memperoleh kebaikannya. insya Allah, saya akn menceritakan kisah di sebalik tiang2 ni pd masa2 yg lain. biasanye kaum wanita hanya berpeluang utk mendpt satu tiang shja. bagaimana nak knl psti tiang2 ni? ok. tiang2 ni anda akn nmpk kelainannya berbanding tiang2 yg lain. tiang2 ustuwanah ni di atsnye, mempunyai sdkt perkataan arb, yg dibingkai dgn ukiran bunga berwarna emas. klu anda jmp tiang sebegini, maknanye, itu lah tiang ustuwanah.
*parkin ahli sufa terltk di blkg kwsn rumah Rasulullah saw (makam Rasulullah). klu anda msk melalui Baabul Jibrail ataupun Baabun Nisa', anda psti akn trs berjmpa dgn parkin ini. ianya agk tinggi sdkt drpd kwsn yg lain. apa sjrhnye? disinilah para perawi hadis, ahli2 sufi dan alim ulama' pada zaman dahulu ddk, utk mencari ilham. mereka ini adlh golongan yg sgt menjaga hubungan dgn Allah melalui amalan2 mereka. tempat ini dikatakan antara tmpt mustajab doa. kaum wanita berpeluang utk duduk d cni apabila giliran mereka msk ke Raudhah tiba kerana parkin ini termsk dlm laluan wanita.
*kaum wanita hanya dibenarkan msk ke kwsn Raudhah pd masa2 yg tertentu. antaranya ialah slps zohor n slps isyak. pd masa ini, penghadang akn dipsg drpd kwsn solat wanita, merentasi laluan solat lelaki, trs menuju ke Raudhah. apabila dipasang, banyak pintu msjd yg akn ditutup bagi menghalang jemaah lelaki drpd msk.
*waktu d Madinah lewat 5 jam drpd wktu d m'sia


wktu asr msk pd jam 1545, jd kna lah g msjd selwt-lwtnye kul 1530, spaya blh solat dlm msjd. klu x, kna solat di dataran msjd Nabawi le, dibwh pyg canggih. haha. kluar je hotel, masya Allah, pnsnye. mmg rs x thn. bygkan, bhang kepansan tu blh terasa hingga ke tengkorak n tulang2. masya Allah, mmg sgt pns. apatah lg ditmbh dgn musim pns ni. bahkan saya dpt merasakan suhu ketika itu sdh mencecah 50 drjh celcius. PANAS. Jd, jgn komen2 ye, bila terasa pns di Malaysia ye. lthn utk g tnh suci n sbnrnye, kpnsn yg kita rs di m'sia ni, x lah seteruk di negara arab. saya memikirkan, bgaimana cekalnye Rasulullah, n para shbt dlm menghadapi smua ini. subhanallah, kuatnye keazaman mrka. keadaan cuaca bkn lah penghalg utk mereka berdkwh n membgnkan sebuah kerajaan Islam d cni. selesai bersolat asar, kami ada ziarah dlmn, iaitu ke Makam Rasulullah saw, Saidina Abu Bakar, Saidina Umar n Jannatul Baqi'. Namun, ada sdkt ujian pd ptg itu.


Umi x mncl2 d pintu yg spttnye kami berjmpa. mmg menggelabah. satu msjd Nabawi saya n walid pusing, cma x msk tmpt prmpuan lah. x jmp. jd saya n walid x ikut lwtn tu. stlh pnt, saya msk ke dlm msjd n berdoa agr Allah memberikan petunjuk. stlh itu, saya pun plg ke hotel. alhamdulillah, mmg Allah itu Maha Hbt nMendengar. Ibu ada menunggu d lobi hotel. subhanallah, hbt btl kuasa Allah. Dia ingin kan hambaNye agr meletakkan sgala ursn kembali kpdNya. Setlh berjmp, saya pergi smula ke Masjd utk memberitahu walid. alhamdulillah, jmp di pertghn jln. walid pulang ke hotel, smntara saya pula meneruskan perjlnn ke Masjid. Selesai menunaikan sjd sykr ats pertolongan Allah itu dan keizinan yg diberikan oleh Allah utk saya menjejakkan kaki d Tanah Haram Madinah n Masjid Nabawi ini, saya mengambil beberapa gmbr, khas utk kenangan...






ni lah tong2 air zam zam. tong warna ni adlh utk Msjd Nabawi. Klu d Msjdl Haram, tong nye wrna lain. anda ada nmpk di ctu, ada satu tong yg dilabel 'not cold'

 ni lah satu deretan tong. sbnrnya ada byk. spnjg lorong utk berjln. tong2 ni disediakan. n tmpt utk mengisi tong2 ni ada d blkg msjd


 yg kelabu d lantai tu sbnrnye adlh getah. bermkna itu adlh laluan utk berjln n jgn bt cubaan utk ddk atau solat sunat d ctu. anda akn dihalau dri ctu nnt



 yg putih itu adlh rak kst. di dlm msjd nabawi, disediakan byk rak2 kst disediakan utk nada meletakkan kst

 ni slh satu tiang msjd. Yg emas tu adlh tmpt dimana angin drpd air-cond kluar. n biasanye, tiang2 ni akn ada rak utk meletakkan mushaf, mcm ni, utk mudahkan jemaah membaca Al-Quran. n klu anda perasan, Al-Quran nye adlh drpd jns yg sama. knpa? ok. Al-Quran jns ini dicetak di sbuah tmpt mencetak mushaf d Madinah. pihak masjidil haram n masjid nabawi hanya membnrkan mushaf jns ini shja digunakan d dlm msjd. jd jika anda berniat utk mewakafkan al-Quran, pstikan anda hanya mewakafkan al-Quran jns ini shja. klau anda meletakkan al-Quran drpd jenis yg lain, pihak msjd akn mengeluarkannya drpd msjd n memberikan kpd org lain. rugi lah skit. nsht saya, pergi shja ke tmpt mencetak mushaf d Madinah n berursn trs dgn mereka utk mendptkan mushaf utk diwakafkan d kedua-dua msjd ini.
  






 sdkt pemandangan d Dataran Masjid Nabawi. ok. yg tgk2 d tgh dtrn tu bkn tiang, tp sbnrnya adlh payung. cma apabila ptg, payung ni akn ditutup dan kita akn nmpk spt tiang je. n yg kubah hijau tu, adlh tmpt dimana makam Nabi Muhammad saw n 2 shbtnye berada. di area tu jugalah ltknye raudhah, parkin Ahli Sufa, mihrab masjd. mdh crta, ia adlh ibu kpd msjd Nabawi. bhgian blkg ini adlh ruang solat yg tlh ditambah. 


 ni lah pyg nye. bile ptg, ianya akn tertutup. namun maaf, saya x dpt mengupload video pyg terttp itu ats mslh teknikal.

 ni lah kubah yg blh terbuka tu. spnjg berada d sana, saya berpeluang melihatnye terbuka skali. mmg mnrk. n sbnrnye, ada byk kubah spt ni d msjd Nabawi

 ni slh satu jln utk msk ke dlm msjd. ni klu x silap saya adlh pintu Makkah (Makkah Gate) yg dipecahkan kpd 3, iaitu a,b, dan c

 ni lah pintu masjid Nabawi. mmg cntk. emas tu... bila di zoom kan...

 anda akn nmpk ditulis d ctu "Muhammad Rasulullah"


 tu lah pgr jannatul Baqi. yg biru ru adlh hospital. unik kan.






ni adlh tembok pgr jannatun baqi'. jannatun baqi hanya boleh dilawati oleh kaum LELAKI sahaja n dibuka pd masa2 tertentu shja.

mlm tu, slps solat mgrb, walid membawa saya pergi ke kwsn raudhah. haha. mmg dahsyat. org tersgt-sgt ramai. nak msk kwsn tu bertolak-tolak. alhamdulillah, stlh bersepit n bertolak-tolak, akhirnye Allah izinkan msk ke kwsn Raudhah. mcm mna nak tau kita ada dlm kwsn Raudhah? simple je. Raudhah adlh kwsn yg plg hmpr dg makam Nabi saw. n ianya dibezakan dgn kwsn yg lain melalui permaidaninya. permaidani di dalm kwsn Raudhah adlh berwarna hijau, sementara kwsn luar Raudhah pula bewarna merah. utk mengenal psti d mana kwsn Raudhah, anda perlu mencari mimbar masjid. mimbar ini berwarna hijau n anda akn jmp dgn mudah sbb mimbar nye sgt tinggi. kini, kwsn Raudhah n mkn Rasulullah saw adlh berwarna hijau. back to story. nak solat masa ni, ya Allah, ssh btl. saya smpt solat hajat pd masa itu. tp, haha. x tng. waktu berdiri, kna tolak. nak sjd, tmpt nak ltk kpala pun x de. mmg ssh. 1st time pengalaman solat di ctu. selesai solat, saya n walid trs kluar drpd ctu, memandangkan wktu isyak msh lama lg. wktu isyak ialah pd 2030. huhu. utk kluar, saya perlu keluar melalui baabul Baqi' (Baqi' Gate). Dan utk kluar, saya akn melalui di hapdn makam Rasulullah saw dan dua shbtnya. masya Allah, ternyata, saya tidak dpt menahan linangan air mata keharuan, melihat makam Rasulullah saw. salam diberikan dan smbil itu, saya melihat di dalam melalui lubang n celahan jaring yg terdpt d pintu makam. kwsn makam ini dikawal ketat oleh tentera n polis Masjid Nabawi. anda x dibenarkan berhenti di laluan itu, bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas d laluan itu. anda akn dgr ayt ni"Ya Haj. thoriq..." mknanye anda kna jln. jln ni adlh one way, n anda akn keluar drpd msjd Nabawi melalui Baabul Baqi'.


 tu lah mimbar Nabi SAW

 tu plak adlh mihrab Nabi saw, terltk dlm kwsn Raudhah, yg tlh diperindahkan oleh kerajaan Arab Saudi

 mimbar...

 nmpk kan. permaidani hijau. maknanye, ini adlh kwsn Raudhah

 ok, inilah sempadannye. hijau bermkna Raudhah, merah pla bermakna kwsn luar Raudhah

 yg bercat hijau kuning tu, adlh dinding makam Nabi Muhammad saw n shbtnya serta rumah Baginda. Itu lah sempdn Raudhah, sprti yg tlh disebut oleh Nabi dlm hadisnya... n kalau anda zoom kan gmbr ni, anda dpt melihat ada satu tiang antara 2 dinding itu, yg mempunyai ukiran bunga emas diatasnye. itu adlh slh satu tiang ustuwanah, iaitu tiang Rasulullah tidur.

 ni lah pintu yg didalamnya, terdpt makam Rasulullah saw. askar mengawal ketat di sini, n gmbr ni pun terlps ambil je. yg  nmpk hitam tu, sbnrnye adlh jaring, yg anda boleh nampak dlmnya melalui celahan jaring itu. mmg boleh nampak dgn jelas makam Rasulullah saw, dan dua shbtnya. selain itu, terdpt lubang kecil di paras pinggang pintu2 ini, yg membolehkan kita melihat dlm kwsn ini scara trs.



 ni adlh baabul Baqi', n pintu ni cma utk kluar.  jgn bt cubaan utk msk ye.

 gmbr ni ihsan drpd satu web. itu adlh hdis Nabi yg menerangkan ttg Raudhah.

ni lah laluan di hadpn makam Rasulullah dan 2 shbtnye. ada 3 pintu. n anda blh nmpk makam melalui ketiga2 pintu ini. melalui pintu satu, anda akn nmpk makam Rasulullah n saidina Abu Bakar, pintu 2, anda akn nmpk ketiga3 makam, manakala pintu 3 anda akn nmpk makam saidina umar. di pintu ke 2 ini, ada 3 lubang. lubang satu lbh bsr, iaitu anda blh nmpk makam Rasulullah melalui lubang ini, manakala yg 2 lg adlh lbh kecil, dan anda akn nmpk makam saidina Abu Bakar n Saidina Umar melalui lubang2 ini. berdsrkn apa yg saya nmpk dlu, makam2 ini kini dilitupi dgn kain hijau yg mempunyai tulisan Al-Quran


 mihrab Nabi saw...

 Baabussalam...

ni saya yg lukis, utk memberi penerangan sedikit ttg keadaan di sekitar Raudhah. blh lah save utk zoom lg...

slsai solat isyak, saya pulang smula ke hotel utk mkn malam. selps mkn, saya kembali smula ke masjid Nabawi, utk pergi menziarahi lg makam kekasih Allah, Rasulullah saw. ternyata, hati ini sdh terikat utk sentiasa pergi ke sana, lgsg x jemu. oleh krana ketika saya pergi itu jam sdh pun menunjukkan jam 2200, byk pintu utk ke makam Rasulullah memlalui msjd Nabawi, seperti Baabun Nisa' n Baabul Jibrail tlh ditutup. knpa? sbnrnya, mulai jam 2100, kaum wanita dibenarkan utk msk ke Raudhah. mereka akn msk ke Raudhah melalui ruangan drpd tmpt prmpuan, yg terltk di bhgian blkg. pd wktu ini, hanya separuh drpd kwsn Raudhah akn dibuka utk muslimin, manakala separuh lg akn dibuka utk muslimat. jd, saya terpksa msk melalui Baabussalam (As-Salam Gate), iaitu pintu no1. pintu ni agk famous d msjd ni sbnrnye, namun saya x tau knpa ia menjd sgt popular. melalui Baabussalam, anda hnya perlu berjln trs dan akn lalu di hadapan Raudhah n makam Rasulullah saw dan dua shbtnya sblm keluar melalui Baabul Baqi'. ketika lalu di hdpn Raudhah, saya melihat kwsn ini lengang, jd saya mengambil peluang utk singgah n menunaikan solat sunat di sini. saya mencari tiang2 ustuwanah, n alhamdulillah, saya dpt bersolat berhampiran tiang Aisyah. selesai je solat, askar yg menjga kwsn Raudhah trs menghmbt saya kluar. haha. jgn terkejut ye. mmg begitulah keadaan di sana. selesai je solat, anda akn dihambt keluar drpd sana walaupun anda blm berdoa, sbb di sana, mereka mmg x berdoa lps solat. jd, doa lah dlm sujud ataupun stlh kluar drpd kwsn2 tu. 


kwsn Raudhah sgt bising ketika itu. jemaah wanita rpanye mmg akn menimbulkan suasana bising apabila mereka msk ke Raudhah. mereka akn menangis, merintih n meratap dgn suara yg agk kuat. ish3. mcm2 ragam mereka. nsht saya jemaah wanita m'sia, jgnlah kita berkelakuan begitu.


kluar drpd Raudhah, saya melalui di hadpn makam Rasulullah saw. sekali lagi, salam diberikan kpd Baginda dan saidina Abu Bakar n Saidina Umar. Turut menyampaikan salam drpd shbt2 yg lain yg menyampaikan salam bt Rasulullah saw. ketika ini, selain polis n tentera, syeikh2 besar masjid Nabawi juga mula berada disini. knpa? haha. mereka ini mmg akn berjga dicni di luar waktu solat, untuk mengelakkan drpd perbuatan2 yg bertentangan dgn adab menziarahi makam Rasulullah saw, seperti memuja kubur Rasulullah saw dan sbgainya. bahkan, apabila berdoa, anda x dibenarkan mengadap makam Rasulullah. mmg x btl pun kan. spttnye, kna mengadap kiblat lah kan. jikalau syeikh2 masjid Nabawi ni nmpk anda berdoa smbl mengadap makam Rasulullah, mereka akn meminta anda utk mengadap kiblat. klu mengikut adab, cukuplah skdr memberi kan salam kpd Rasulullah dan 2 shbtnya. nasihat saya, spnjg disana, luangkan lah masa utk kerap mengunjungi makam Rasulullah saw. peluang berada d bumi Madinah n menjd tetamu Rasulullah ini x dtg slalu, jd kerapkanlah diri utk mengunjungi makam Rasulullah saw.


skrg ni, taulah saya waktu yg sesuai utk saya dtg ke Raudhah. Kluar drpd Baabul Baqi', saya pulang smula ke hotel, n berehat sbb pada hari esk, saya akn menyertai ziarah luar ke sekitar Madinah. Insya Allah, saya akn menceritakan smbgnnye dlm bahagian yg seterusnye. smga beroleh manfaat drpd travelog bahagian 1 ini insya Allah...









pemandangan msjd wktu mlm...

3 comments:

  1. hmba hina lg kerdil dan fakirAugust 19, 2011 at 8:12 AM

    msyaAllah subhanallah.....

    Allahurabbi ust, Allah Maha Menyaksikn, awal2 bc mmg ana tsengih2, tsenyum2 bc, lucu, kelakar. shbt ana nh mmg lucu, ye dak?

    da part bwh2, subhanallah ana xdpt thn airmata nh ble paart da nk smpai Madinah (xsilap ana) sb rs bdebar2, bkl jmpe Kekasih y paling mulia akhlaknya itu subhanallah.....

    bukak pula lagu Inteam tjuk Pemergianmu, masyaAllah merembes2 airmata ana, tp jgn rsaw ust, muslimat Msia nanges x cm mat Arab (br ana tw npe Rasulullah xgalakkn pmpuan ziarah kubur, rupaY psl ni lah, waqi' kt sana, pompuan dy nanges dhsyt juga ye) mat msia nanges sopan j, xkua bnyik (koya)

    syukran ya shbt, tlg smpaikn psnn slm kami sume kpd si dia y sgt2 dcintai kte.

    bc part 'smpaikn slm shbt2' Allahurabbi...... tlalu sebak y amat2 sgt2 ht ana smbil ucap dlm ht 'Assalamualaik ya Rasulullah' (dgn lagu Pemergianmu, tambah2 hr Jumaat, Pghulu Sgala Hr y kte mmg peruntukkn stiap saat tluang dgn slwt) subhanallah ana sgt2 sebak, y ana xdpt nk byg kn keadaanY. ni br kt Msia bc pglmn indah shbt, agkY kalu ana sdiri y kt sana, pch kolam airmata agakY subhanallah

    smemangY sgt2 bmanfaat ust, dgn pkongsian pglmn indah, dgn ilmu2 y dkongsikan, dgn saham AKhrt ust y mkin bertambah2 (sb bc entri kali nh, ana asik btasbih j sb kagum+mabuk+angau dgn Allah)

    msyaAllah ni blog ana ke blog ust nh? subhanallah pnjg SANGAT dh nh. ap pn, syukran sgt2 skali lg ats kesudian ust doakn ana y hina nh+shbt2 lain.

    moga Allah mbalasY dgn tlebih2 lg, dr jln dan arah y x dsangka2, ALlahumma amin... Allah Sebaik-baik Pembalas.

    ReplyDelete
  2. bismillahirrahmanirrahim..alhamdulillah slmt smpai setlh mlakskn ibadah umrah,smg ape yg dikrjkn dpt djdikn bekaln akhirat kelak... sbnrnye klaka bce entry ni,mcm2 lenggok n ragam manusia,bhse urdu tu utk bangsa malayam xsilap ana,klu slh betulkn ye..tpi subhanallah sungguh rase trusik n sebak bile shbt mnruskn perjlnn ke masjid nabawi ke makam nabi n raudhah...ALLAH~tmbhn ketika d makam Rasulullah,dpt rsekn seolah2 rasulullah ade brdepan dgn dri kte smbil mnjwb salam,ALLAHUAKBAR,berksmptnkah bgi kmi2 yg belum berpeluang ksne...pastinye perjlnn shbt xkn dlupakn n pasti akan merindui utk kmbali ke sne lg, mg dimudhkn..amin..sbr mnnt utk kisah selanjutnye part2...Barakallah

    ReplyDelete
  3. pengalaman yg tidak ternilai..semoga sye diberi kesemptn utk mnjadi tetamu Nya

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen yang diberikan. Smga Allah merahmati dan menbahagiakan anda...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails